Kappersset_kappersschaarZelf je haar knippen

Vanwege het coronavirus zijn de kapperszaken nog wel even dicht. In ieder geval tot en met 28 april, wellicht langer. Nou kan je kapsel vaak best een paar weekjes langer mee dan gepland. Maar het kan zomaar zijn dat jij juist nu helemaal zit te springen om een knipbeurt. Wil je je eigen haar knippen thuis? Dat kan! Onderstaand geven we handige tips en tricks om zelf je haar te knippen.

Zelf je haar knippen als de kapper dicht is

Wil je zelf je eigen haar knippen, of natuurlijk dat van je partner of huisgenoot, houdt dan rekening met een aantal zaken. De meeste kappers zijn er geen voorstander van dat je zelf je haar gaat knippen. Knippen is tenslotte een vak en een goede kapper wordt je alleen met een goede opleiding en veel oefenen. Heb je een heel ingewikkelde coupe, onderschat het dan niet en wacht tot de kapper weer open is. Toch kun je je haar zelf ook prima knippen, zodat je kapsel er weer fris uitziet!

Wat heb ik nodig om mijn haar zelf te knippen?

1.       Kappersschaar, een gewone schaar knipt vaak te bot.

2.       Uitdunschaar (coupeschaar). Deze gebruik je om het haar uit te dunnen

3.       Fijne kam

4.       Eventueel haarklemmen of elastiekjes

5.       Eventueel een plantenspuit met water

6.       Spiegel

Kappersschaar kopen

Je eigen haar knippen begint met de aanschaf van materialen. In de basis heb je een fijne kam en een kappersschaar nodig. Een gewone schaar knipt vaak te bot. Een uitdunschaar is daarnaast ook handig. Deze gebruik je om het haar uit te dunnen en tegelijk wat in te korten. Zonder dat het je kapsel meteen écht ingrijpend verandert. Je kapsel ziet er dus meteen wat frisser en luchtiger uit en het zakt minder snel in!

Ga je voor het eerst zelf je haar knippen? Een kappersset kopen kan dan handig zijn. Hierin zit meteen een kappersschaar, uitdunschaar en een fijne kam.

Tips voordat je je eigen haar gaat knippen

1.       Knip elkaar! Best lastig zo’n eerste keer. Zit je huisgenoot of partner in hetzelfde schuitje? Elkaar knippen is een stuk makkelijker.. en leuker!

2.       Was je haar eerst voordat je het gaat knippen. Gebruik eventueel een conditioner.

3.       Neem de tijd. Die heb je ook. De eerste keer gaat niet vanzelf en het gaat tenslotte toch om je haar!

4.       Knip niet meteen te kort. Het is beter om later nog een stukje extra eraf te knippen.

5.       Maak je haar iets vochtig en denk eraan dat je haar droog net iets korter uitkomt. Voor het knippen van krullen of een pony laat je het haar droog.

6.       Oefen met de schaar. Voordat je echt gaat knippen oefen je door met de schaar ‘droog te knippen’, zodat je gewend raakt aan de beweging en de schaar in je hand.

7.       Als je je eigen haar knipt, zorg dan dat je bij voorkeur twee spiegels hebt. Zo kun je ook de achterkant goed zien.

8.       Het volgen van onze tips en knippen van je haar is op eigen risico. Probeer geen nieuw model of moeilijk kapsel te knippen. Laat dit over aan de kapper.

Haar knippen man

Kort haar knippen lijkt simpel, maar is juist lastig omdat je eventuele misstappen goed ziet. Echt kort haar dat je met de tondeuse bij kan houden is relatief gemakkelijk om zelf of door een huisgenoot te laten doen. Loopt je korte haar over in langer haar, gebruik dan een schaar om de lengtes mooi in elkaar over te laten lopen.

Lang haar knippen

Zorg dat het haar vochtig is en kam het goed door. Was het vooraf of gebruik bijvoorbeeld een plantenspuit met water om het nat te houden.

Lang haar knip je het best in delen. Gebruik klemmetjes om het haar te verdelen, waarbij je onderaan een laag overhoudt om te knippen. Zorg met de klemmen dat het haar erboven dat je niet wil knippen niet in de weg hangt. Doe dus eerst het haar bovenop vast. Knip dan de onderste laag. Gebruik telkens je wijs- en middelvinger van je niet -dominante hand om het haar het haar tussen te klemmen. Beweeg je vingers naar beneden tot net boven het punt waar je het af wil knippen. Zorg dat er telkens een beetje spanning op staat. Knip strak langs je vingers af. Als je klaar bent met de onderste laag kun je de klemmen weer een deel omhoog zetten en knip je de laag eronder. Pak tussendoor ook plukken aan beide kanten van je gezicht en kijk of het gelijk is.  

Punten knippen

Door de puntjes te knippen kan je haar vaak ook weer even mee! Houdt het in dat geval simpel en probeer geen laagjes te knippen.

Zorg dat je haar nat is. Gooi je haar voorover terwijl je voorover gebogen zit en kam je haren recht. Knip nu je haar in een lengte af. Gebruik je vingers om te zien hoeveel je eraf wil knippen. Houdt de pluk die je eraf wil knippen eventueel tussen je vingers. Ben je klaar, maak dan een middenscheiding en verdeel het haar links en rechts over je schouder.  Houdt je hoofd recht en vergelijk of het aan beide kanten gelijk is. Zo niet, gooi je haar weer voorover en knip het eventueel gelijk. Deze techniek is te gebruiken voor dun tot gemiddeld dik haar.

Pony knippen

Voor het knippen van een pony zorg je dat je haar droog is. Bepaal vooraf hoe kort je je pony wil knippen. Doe de rest van je haar naar achteren, zodat het niet bij de pony komt en je het per ongeluk af kunt knippen. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en middelvinger. Beweeg je vingers naar beneden tot net boven waar je het af wil knippen. Knip nu zo dicht mogelijk tegen je vingers aan het haar onder je vingers langzaam af. Zorg dat je pony aan beide kanten gelijk uitkomt.

Schuine pony knippen

Als je een schuine pony wil knippen kam hem dan eerst in de richting waarin je hem wil hebben en buig je hoofd licht naar voren. Zo komt je pony los te hangen van je gezicht. Houdt je schaar schuin naar beneden, in de richting van hoe je de pony wil hebben. Begin aan de kortste kant met knippen. Knip korte stukjes tegelijk af. Als je klaar bent breng hem dan in model en kijk of je tevreden bent, of dat er nog een stukje af moet.

Kinderen knippen

Wil je zelf je kind knippen? Je kinderen knippen thuis kan extra lastig zijn. Zorg dat je alleen met je kind in een kamer bent, zonder eventuele broertjes of zusjes. Zet bijvoorbeeld een filmpje op de laptop of Ipad aan, zodat je kind zoveel mogelijk stil blijft zitten. Succes!